Vrijetijdsbesteding en wonen – verslag ACK avond 14-2-2017

Dinsdagavond 14 februari was er een Auticafé in de Juliana van Stolbergschool in Castricum. Het onderwerp was dit keer: vrijetijdsbesteding en wonen. Ron Koppies van Autstekend en KopZorg Marcha Luitjes van Joy Living waren uitgenodigd om een inleiding te houden. Nadat de vrijwilligers en het bestuur de zaal in orde hebben gemaakt, starten we om 20.00 uur. Nanette opent de avond met het vertellen over het programma en waar Auticafé Kennemerland voor staat

Ron Koppies is kinderpsycholoog. Het viel hem op dat als ouders eenmaal met hun kind met gedragsproblemen bij hem kwamen, het moeilijk was om daar de onderliggende oorzaak bij te behandelen. Vaak waren de gedragsproblemen al vergevorderd, dat hij baalde dat hij het kind niet vijf jaar eerder had gezien. Zo kwam hij op het idee om een laagdrempelig opvoedcafé in Alkmaar te starten. De stap naar een psycholoog is groot en zo hoopte hij de kinderen met gedragsproblematiek eerder te zien. KopZorg kwam in 2007 in het centrum van Alkmaar en werd een succes.

Rond 2010 sprak hij met een goede vriend over diens zoon Bram, een jongen met autisme. De vriend had veel opvoedproblemen met zijn zoon, maar wat ze beiden heel leuk vonden en altijd een succes was, was samen koken. Zo kwamen ze op het idee om een kinderkookcafé te starten voor kinderen met autisme. Ze hebben al snel een leuke club kinderen die elke week komen koken met elkaar. Ze leren samenwerken, koken en ze boeken successen. Ook is het fijn voor de kinderen dat ze echt bij een club horen.

Hierna volgt in 2012 een stadstuin, die opgezet wordt door sponsorgeld op te halen met de CityRun in Alkmaar. Op 1 juli 2017 zal hier ook de Auticafé-picknick gaan plaatsvinden.

In 2013 volgt er een studiehuis, waar kinderen met autisme op het voortgezet onderwijs worden geholpen met het plannen van huiswerk en waar een rustige plek geboden wordt om huiswerk te maken.

In 2015 komt er een beschermd-wonen groep fase 1 in Alkmaar.
Ook starten ze een Chill Aut, voor sociale contacten, vanaf 12 à 14 jaar ongeveer. Het is leuk om te zien, dat de groep jongeren een eigen Whatsapp groep is gestart en bij elkaar afspreken om bijvoorbeeld een film te kijken. Ouders staan vaak (met trots) te kijken, dat er ineens vrienden over de vloer komen bij hun kind.

Er komen vragen uit het publiek. Hoe regel je het financieel? Kan je volledig stagelopen bij jullie? Of is het deels via PGB? En ook een belangrijke vraag: Hoe is de doorstroom naar de ‘echte’ wereld? Zijn er kinderen in staat zich te redden in een normaal bedrijf als werknemer? Ron zegt dat er inderdaad uitstroom is, maar niet zonder een soort overdracht. Hij gaat graag langs om toe lichten waar de persoon goed in is en waar eventueel rekening mee gehouden moet worden.

 

Na de pauze is het de beurt aan Marcha Luitjes om ons te vertellen over wonen.

Marcha werkt bij Joy Living als woonbegeleider en heeft zelf ook autisme. Haar zoon heeft autisme en haar vader ook.

Ze begint haar verhaal met een uitleg over vier soorten woonvormen: Gesloten wonen, Beschermd wonen, Groep wonen en Ambulant wonen. In alle vormen is er gespecialiseerde begeleiding.
Marcha legt uit wat de woonvormen de cliënten biedt. En voor wie welke vorm geschikt is. Daarna legt ze uit hoe het voortraject in z’n werk gaat; welke stappen er doorlopen moeten worden. Helaas is er wel een wachtlijst, maar de wachttijd blijft in meestal beperkt. Ze laat foto’s zien van de huizen, dat ziet er erg mooi en huiselijk uit.
Ze besluit haar verhaal met de kernwaarden van Joy Living: Betrokken, Veilig, Ontwikkeling, Doelgericht en Samenwerken.

Dan is het tijd voor het 1-minuutje. Nanette begint met te vertellen dat we informatie hebben over zwemles. We merkten dat die vraag vaak gesteld wordt. De tips zijn:

Zwembegeleiding in Heiloo. Bij zwembad Loos, op zaterdagochtend starten ze om 7.30 uur. Geheel begeleid door vrijwilligers van Stichting Gehandicapten Sport Heiloo, als ouders heb je continu zicht op je kind. Deze begeleiding is vooral bedoeld om kinderen watervrij te maken. 

Zwemles voor kinderen met een beperking bij de Waterakkers in Heemskerk. Twee bestuursleden hebben hier goede ervaring mee. Je zwemt mee met je kind en krijgt samen les van een juf. Op zaterdag. Tijd afhankelijk van het niveau.

Een mevrouw uit het publiek vult aan met de tip gehandicapten zwemles in Castricum, bij de Witte Brug. Van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Een mevrouw uit het publiek stelt de vraag of er iemand ervaring heeft met de keuze om zijn jongvolwassen kind definitief te laten afkeuren? En dan een Wajong-uitkering te laten ontvangen, of om dit uit te stellen, met als gevolg dat haar dochter moet gaan solliciteren. Dit lijkt haar geen goed moment voor haar dochter, omdat ze nog maar net de diagnose heeft gehad en ze nu heel andere dingen aan haar hoofd heeft. Vanuit het publiek komen verschillende reacties en advies.

Dan volgt de tip voor Villa Abel, een studiefaciliteit in Leiden.

Annegien, werkzaam bij een fysiotherapeut in Uitgeest vertelt over het Fitkids plan waarmee zij start. Dit is voor kinderen van 6 tot 16 jaar om te starten met sporten. Mocht je niet in Uitgeest wonen en het te ver weg vinden, dan kan je Annegien toch benaderen en zoekt ze samen naar een alternatief in de buurt. De vraag komt of dit onder fysiotherapie valt in de zorgverzekering, maar ze legt uit dat dit onder groepsvorm valt in de zorgverzekering.

Tot slot geeft Mirjam de tip voor Autstede. Autstede is een vrijwilligersorganisatie die weekenden organiseert voor kinderen met ASS en/of ADHD. Wat Autstede onderscheidt van andere initiatieven is dat ouders en broertjes/zusjes ook mee mogen.

Fijn om te zien dat er zo goed gebruik is gemaakt van het 1-minuutje! Mocht u aanvullingen of andere tips hebben kunt u dat altijd in onze (besloten) Facebook-groep delen of mailen naar: info@auticafekennemerland.nl

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.