Autisme en een verstandelijke beperking – Verslag 20160920

Onderstaand verslag is gemaakt naar aanleiding van de Auticafe Kennemerland Thema avond van 20 september 2016.


Nadat het bestuur en de vrijwilligers de zaal in orde hebben gemaakt en de koffie staat te pruttelen, komen de eerste bezoekers, om 19.45, binnenlopen. Bij binnenkomst loop je eerst langs de uitgebreide folder tafel en boekentafel, waar van alles ligt met betrekking tot autisme. Folders mogen uiteraard meegenomen worden. Ook is er een aparte stand van Topaas trainingen met Emiel van Stiphout.

Om 20.15 opent Nanette de avond met een korte uitleg van het Auticafé Kennemerland.

Helaas is Monica Blokker van MaatjeZ verhindert, ze heeft een vervanger gevonden in Patrick Bellaart, ook van MaatjeZ.

Samen met Arianne Zandbergen van Stichting Thuiszorg Gehandicapten (STG) start Patrick de avond door te vertellen over mantelzorg. Wanneer ben je mantelzorger? Je bent mantelzorgster als je intensieve zorg verleent aan iemand in je persoonlijke omgeving. Er wordt verteld over de grote groep jonge mantelzorgers (beneden 25 jaar oud). Dit sluit aan op het verhaal van Arianne: ze vertelt over het project Brusjes. Brusjes staat voor broertjes en zusjes van het gehandicapte kind dat intensieve zorg nodig heeft. Het STG verzorgt activiteiten voor deze zogenaamde brusjes. Zo hebben ze een leuke middag met elkaar en komen in contact met andere kinderen die in hetzelfde schuitje zitten. Ze worden begeleidt door professionals, terwijl er een leuke activiteit plaatsvind, zoals: een totempaal maken, Linedancen, droomvanger maken. Uit deze middagen is een nieuwe groep ontstaan: meiden 12+. Een hechte groep jonge mantelzorgsters.

gehoord_2-sPatrick neemt het woord. Als mantelzorg consulent is vaak de hulpvraag van de mantelzorger: Hoe zorg ik dat ik niet omval? Dit is waar MaatjeZ in ondersteund en samen naar een oplossing gaat zoeken. Ook verteld hij over bewustwording van de jonge mantelzorgers, ze vertellen hierover op middelbare scholen.

Zo belanden we op waardering voor mantelzorgers. Dit is neergelegd bij gemeentes. In de BUCH gemeentes is dit in de vorm van VVV bonnen. Er is onduidelijkheid over de definitie van mantelzorgsters bij de BUCH gemeentes. De betekenis strookt niet met die van MaatjeZ. Volgens de BUCH gemeentes ‘mag’ de mantelzorgster niet op hetzelfde adres wonen als degene waaraan zorg verleent wordt. Patrick maakt duidelijk dat dit geen juiste manier is, hij gaat hier vragen over stellen. Patrick en Arianne besluiten hun verhaal met hun contactgegegevens.

Antwoord van Patrick:
Ik heb het nagekeken en waar het om gaat is dat wanneer iemand meerdere mantelzorgers aanmeld, zij niet op het zelfde adres mogen wonen.

Dat wil zeggen dat wanneer Je buren beiden voor je zorgen hen niet allebei een waardering kunt geven. Zo kan een kind met een Autistisch spectrum stoornis dus niet beide ouders (indien zij op hetzelfde adres wonen) een waardering geven.

De volledige informatie is te vinden op de website van de gemeente (in dit geval Castricum).

Dan is het woord aan Cecile Blansjaar. Ze werkt als gedragsdeskundige/autisme specialist bij de Waerden en is verbonden aan de kind locaties van de Waerden. Tevens is Cecile een van de oprichters van De Sociale Bron, een organisatie die haar kennis inzet door het delen van online trainingen,  Open training/Trainingen op maat, Persoonlijk advies en Diagnostiek.

Cecile begint met een korte uitleg over wat autisme is en wat een verstandelijke beperking is. Wat heeft dit voor effect op elkaar? Autisme komt vaak (40%) voor in combinatie met een verstandelijke beperking. Ook verteld ze over andere stoornissen waar autisme vaak mee samengaat. Ze geeft uitleg over de nieuwe manier waarop een diagnose wordt gesteld. Dan is het PAUZE. Nanette vraagt nog of er mensen zijn die gebruik willen maken van het 1-minuutje. Er gaan 2 handen de lucht in.

Na de pauze krijgen we een casus voor die we in groepjes van ± 4 mensen mogen bespreken. Het gaat om Bas, 12 jaar. Bas heeft een ernstige vorm van autisme en een verstandelijke beperking. Hij woont met zijn ouders en zusje. ‘s Middags uit school loopt hij vast.

Thema avond - Autisme en een verstandelijke beperking

De groepjes komen tot verschillende inzichten. 1 groepje zou eerst wat vragen willen hebben beantwoordt: Is er eerder hulp geweest in het gezin? Nee, en waarom dan niet? Wie stelt de hulpvraag? En willen de ouders professionele hulp aanvaarden? Een ander groepje zou graag het geordende programma van school thuis doorzetten, met picto’s aangeven wat Bas gaat doen en een time-timer om aan te geven hoe lang. Een ouder geeft aan dat dit vaak moeilijk gaat, omdat het kind al de hele dag in het gareel moet lopen en thuis vaak moe is en zich ‘laat gaan’. Weer een ander groepje wil Bas een keuze uit 2 activiteiten geven. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Ook komt ter sprake dat Bas met een buurjongetje kan spelen. Er wordt kort gesproken over de sociale wensen van kinderen met autisme, die moeilijk te vervullen zijn.

Cecile legt uit dat ze de casus expres onvolledig hebben gehouden, omdat je zo tot meer vragen komt. Er worden inderdaad veel vragen gesteld over de situatie van Bas. Een mooie les van vanavond: waarom loopt Bas vast? Wat gaat er aan vooraf? Vragen die ouders, verzorgers en hulpverleners zich vaak stellen.

gehoord_1-sCecile sluit af door ons meer te vertellen over de sociale bron, het bedrijf dat ze heeft opgericht. Ze laat, als voorbeeld, een decemberkalender zien die ze hebben ontwikkeld. Deze kan je samen met je kind invullen om zo meer overzicht te geven. Ook vertelt ze over de uitdagingen als naar een Sinterklaasintocht gaan. Hoe kan je dat het beste aanpakken? De Sociale bron kan je hierbij helpen.

Dan is het tijd voor het 1 minuutje, er komen 2 onderwerpen aan bod.

1. ‘Het Hof van Kijk-Uit’, een werkplek en dagbesteding voor 18+ mensen met een beperking, in een prachtig bos in Castricum. Je kunt er in de Horeca werken of bijvoorbeeld in de moestuin. Voor de bezoeker is het een plek waar je heerlijk koffie kunt drinken met een huisgemaakt taartje.

2. Autstekend in Alkmaar, een plek waar kinderen tot 18 jaar terecht kunnen voor vrijetijds besteding. Ze hebben bijvoorbeeld een kinderkookcafé en huiswerkbeleiding. Ook vertellen ze over ‘Kopzorgen’ waar je automatisch naar doorstroomt als je 18+ bent. Bij autstekend kun je als bezoeker ook terecht voor een heerlijk kopje koffie.

Nanette neemt nog kort het woord over het onderwerp van het volgende café: Passend onderwijs. Dit is op dinsdag 1 november 2016. Er is een verzoek van de sprekers: Heeft u vragen over passend onderwijs? Stel ze alvast! Dan kunnen ze zich er op voorbereiden. U kunt uw vragen mailen naar: info@auticafekennemerland.nl Graag vóór 18 oktober 2016.

Dan sluiten we de avond af met een drankje en een knabbeltje.


download_pdfDe presentatie van Cecile is als pdf bijlage toegevoegd.

 

 

Bericht wordt gearchiveerd op 25-10-2016

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.